www.arcticstation.nl

select keyword  

[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

more pages with this keyword at the end of this page  klik hier voor nederlands

Reis 1 met Bernice

29 april-2 mei 2017

Bernice Notenboom houdt van ijs. Al jaren maakt ze tochten over ijksappen en zeeijs. Als klimaatjournaliste maakt ze reportages en houdt ze lezingen om mensen te overtuigen van het klimaatprobleem. Ze heeft de afgelopen week weer een voettocht gemaakt vanaf 88 naar 90 graden noorderbreedte. Op het zeeijs van de Noordpool wordt in het vroege voorjaar een vliegveld aangelegd door Russen. Deze basis Barneo dient dan als uitvalsbasis voor onderzoek en toerisme. Totdat het ijs te instabiel wordt.
Na haar expeditie heeft ze haar sponsoren uitgenodigd op een boot voor een korte reis op Spitsbergen. Deze reis blijkt een nieuw concept en ik mag mee als gids.
De eerste van de twee reizen in 2017 heeft directeuren van verschilende bedrijven en organisaties die bezig zijn met het verduurzamen in Nederland. Bedrijven zoals ING bank, NUON, Gasunie, het Rotterdams havenbedrijf, Arcadis, Nederlandse Spoorwegen en Schiphol leren elkaar kennen en bediscussieren met elkaar een volgende stap in hun verduurzamingsstreven.
Daarnaast wordt er een documentaire gemaakt voor de EO: Icescream. Aan boord zijn 5 mensen die in het dagelijks leven weinig te maken hebben met het klimaatprobleem. In de documentaire worden ze gevolgd op Spitsbergen en wordt regelmatig gevraagd dat ze reflecteren op hun ervaring. Vooral deel 3 wordt een prachtige aflevering, waarin Jeroen van de Berg een ommezwaai maakt en zich met zijn volle kracht gaat inzetten voor duurzaamheid. De documentaire brengt twee producers en twee camaramensen mee, tesamen met Tijs van den Brink.
Tenslotte zijn er twee wetenschappers aan boord om voorlichting te geven. Dat zijn Mark Drinkwater van de European Space Agency (ESA) en Maarten loonen van de Rijksuniversiteit Groningen. Mark Drinkwater is verantwoordelijk voor de satellieten die de aarde observeren. Zo meet de Cryosat en Sentinel-3 satelliet dagelijks de ijssituatie rond de Noordpool.
We varen met de Rembrandt van Rijn vanuit Longyearbyen naar de 14de juli-gletsjer in Krossfjord voor een wandeling naar het gletsjerfront. Daarna naar Ny-Ă…lesund voor een rondleiding en de volgende dag naar de Blomstrandbreen voor een wandeling op sneeuwschoenen. Die nacht wordt weer teruggevaren naar Longyearbyen.
Na terugkomst wordt de boot opgewacht door een ploeg van de NOS. martijn en Ruben zijn eerder al meegeweest met de SEES expeditie. De ondernemers krijgen een kritische ontvangst. Was dit snoepreisje nodig? Als deelnemer en na een aantal terugkomdagen kan ik volmondig bevestigen dat deze bootreis een groot succes was. De passagiers zijn regelmatig bij elkaar gekomen en hebben strategische verbanden gelegd voor een snelle verduurzaming. Klasse.pages with keyword expeditieNo keyword selected!

Select a keyword from the list in the top right corner and press on the [search]-button.


[home]  [weblog]  [science]  [people]  [station]  [ny-ålesund]  [sightings]  [sitemap]  [nederlands]

click on a picture for more informationselect a new keyword

choose a keyword from the list in this box: 

[360 video]  [aquaria]  [archaeology]  [arctic fox]  [arctic tern]  [arcticexplorer.nl]  [artist]  [atmospheric research]  [aurora borealis]  [barnacle goose]  [birdhealth]  [catching]  [cemetery]  [common eider]  [dogs]  [eemshaven]  [expedition]  [faeces]  [fish]  [geolocator]  [geology]  [geopolitics]  [glaciers]  [glaucous gull]  [global warming]  [gps-collar]  [guillemot]  [history]  [imprinting]  [insects]  [instructions]  [kittiwake]  [landscape]  [limnology]  [moult]  [nest checking]  [netherlands]  [new species]  [party]  [people]  [pink-footed goose]  [plankton]  [plants]  [podcast]  [polar bear]  [pollution]  [press]  [publication]  [reindeer]  [ring reading]  [rocket]  [safety]  [science]  [seal]  [skua]  [snow]  [snowbunting]  [space research]  [station]  [streetview]  [sustainability]  [teaching]  [tourism]  [town]  [unusual birds]  [veterans]  [video]  [visitors]  [waders]  [whale]  [wildlife camera]  [young polar scientist