www.poolstation.nl

weblog 2008


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Schnitzeljagd

23 juli 2008 19:55

Anouck Vrouwe neemt ook foto's Janwillem bij de ingang van mijn Esther Mijn collega's van het Arctisch Centrum bestuderen industriŽle locaties in de poolgebieden met hun project LASHIPA en Ricardo Roura kijkt specifiek naar verandering en slijtaqe. GeÔnspireerd door dit werk besluit ik ook tot een klein project.

Ten zuidoosten van het dorp Ny-Ålesund, ligt een heleboel rommel. Het wordt daar niet opgeruimd omdat het hier gaat om interessante overblijfselen uit de dagen van de kolenmijnbouw. De autoriteiten hebben in 1998 een rapport gemaakt over de lokale situatie, waarin ze diverse foto's hebben opgenomen. Ik ben op zoek gegaan om deze plekken terug te vinden en heb nieuwe foto's gemaakt. In de volgende bijdrage van de weblog kan je 21 plekken vergelijken en de verandering over 10 jaar zien.

Ik ga op zoek samen met Anouck Vrouwe, een wetenschapsjournaliste die al een keer eerder een artikel over mijn werk in het Algemeen Dagblad heeft geschreven. Anouck heeft enige tijd in Duitsland gewerkt en heeft een mooi Duits woord voor deze activiteit: Schnitzeljagd. Samen vinden we meer dan de helft van alle plekken. Samen met Janwillem ga ik drie dagen later weer terug en maken we de zoektocht af.

Als we op 14 augustus vertrekken naar huis, maak ik nog twee luchtfoto's van de hoek met de jongste mijningangen.
Vlakbij Sofie III
Vlakbij Esther II

De foto links geeft het driehoekig gebied weer, wat onder op de plattegrond staat, met de mijningang Sofie III uit 1947. De foto daarboven is het gebied rond Esther II 1941/1946. Opd e foto zijn de twee bruggen van de spoorlijn en de brug voor de weg te zien. Op die laatste brug stata het toilet van de camping, hoog boven de Smith rivier. plattegrond van de mijnen [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20080722, 02:35 20080723, 19:55 20080725, 21:48 alle verslagjes met kleine foto's
spelende dieren Schnitzeljagd haaien vissen