www.poolstation.nl

weblog 2008


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

ijsbeer

26 juli 2008 10:00

foto van Jouke Prop 2007
Aan de westkust van Spitsbergen rond Kapp Martin, is een team ganzenvangers onder leiding van Jouke Prop actief. Ze vangen en ringen daar ganzen en nemen bloedmonsters af, zoals ik doe in Ny-Ålesund en andere collega's doen in Rusland en Nederland. Uiteindelijk willen we alle brandganzen van de verschillende locaties met elkaar vergelijken, in de hoop dat zuidelijk broeden samengaat met een actiever immuunsysteem. Al dit veldwerk is onderdeel van mijn onderzoek in het kader van het internationaal jaar van de poolgebieden: het project BIRDHEALTH.
Net heb ik via de sateliettelefoon vernomen, dat het goed gaat met het team van Jouke. Ze zitten behoorlijk afgelegen, in een gebied waar het aantal ijsberen de laatste jaren sterk is toegenomen. Ze hebben reeds 300 brandganzen gevangen. Wel zijn ze net opnieuw bevoorraad omdat een ijsbeer hun voedseldepot had geplunderd.
De foto hierboven is van vorig jaar, toen een moeder met jong de ganzennesten veroberden midden in het broedseizoen. Nog twee foto's van vorig jaar zijn hier te vinden.
Afgelopen zaterdag was het ook raak hier in het Koningsfjord. Eén, misschien twee beren. Ze zijn even gezien, maar momenteel ontbreekt weer ieder spoor. Geen van de Nederlanders hier heeft de beer gezien. Liever niet, hoewel... op een veilige afstand zou het toch wel leuk zijn.
foto Claus Bech foto Claus Bech foto Claus Bech
Elin Noreen en Claus Bech hebben twee ijsberen bij hun studieplek gezien op 31 July 2008. Een beer had een radiokraag en at van een zeehond op een ijsschots.
foto Vincent Munster De volgende middag ontdekten Vincent and Emmie nog steeds een beer op dezelfde plek, slechts 3 kilometer van het station aan de overkant van de baai.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20080726, 02:06 20080726, 10:00 20080726, 15:35 alle verslagjes met kleine foto's
medicijn ijsbeer steenkool

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [ijsbeer]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.