www.poolstation.nl

weblog 2022


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

oost Spitsbergen warmt het snelst

15 juni 2022


Een nieuwe analyse van temperatuur en zeeijs bedekking in de Barentszee laat zien dar het noord-oosten snel opwarmt en sneller dan eerder aangenomen. Het gebied heeft slechts enkele meteorologische waarneemstations, maar een nieuwe manier van analyseren geeft een duidelijk ruimtelijk patroon.

Isaksen et al. (2022) Exceptional warming over the Barents area. Scientific Reports 12: 9371.

Deze resultaten zijn hoogst relevant voor de SEES.nl expeditie, die zal plaatsvinden deze zomer van 13 tot 22 juli. Terwijl Ny-Ålesund en plkek is waar veel gegevens worden verzameld, warmt het eiland Edgeøya sneller op. De vergelijking tussen deze twee plekken is gebaseerd op geconstateerde temperaturen. We gaan tijdens de expeditie de veranderingen op Edgeøya bekijken met een veelzijdig team van 50 wetenschappers en bediscussiëren de gevolgen van de klimaatverandering over het gehele ecosysteem. Dit deden we ook al in 2015 en waren succesvol min de wetenschap, in de publieksaandacht en in het bouwen van een hechte band tussen wetenschappers en wetenschapondersteuners.
Trend in de temperatuur gebaseerd op instrument metingen. (a) De locates van de enkele waarneempunten. (b) De lineaire trends voor de temperatuur aan het oppervlak in de periode 2001–2020.


Lineare trend in de temperatuur aan het oppervlak gemeten door automatische weerstations in graden Celsius per decade. ann= jaarlijkse toename, andere kolomhoofdjes zijn steeds periodes van drie maanden, weergegeven met de beginletters van de maanden.
period1991-2020 2001-2020
locatieanndjfmamjjason anndjfmamjjason
Ny-Ålesund (west)1.12.00.70.51.3 1.11.30.80.51.9
Edgeøya (east1.53.50.90.21.6 1.83.01.40.2.2.3

De tabel hierboven laat zien dat de temperatuur aan het oppervlak sneller toeneemt in Edgeøya dan in Ny-Ålesund. Het grootste effect is in de wintermaanden december, januari en februari en deze temperatuurstijging is strak gecorreleerd met de mate waarin het zeeijs in verschillende gebieden verdwijnt. In de zomer (jja) warmt Ny-Ålesund sneller op. Het ijs in de winter speelt een belangrijke rol want het vormt een deksel op het warmere water waardoor er geen warmte uitwisseling is van de oceaan naar de atmosfeer. Zonder ijs ontsnapt water naar de atmosfeer en ook waterdamp houdt warmte vast waardoor het proces versterkt. Bovendien ontstaat er aanzienlijk meer wolken en neerslag. In de winter, zonder zonlicht houden een dichter wolkendek de warmte dicht bij het oppervlak. In de zomer als de zon continu schijnt, weerkaatst dit tegen de wolken waardoor de zon het oppervlak minder gemakkelijk opwarmt. Welkom in mijn cursus Climate Change die ik geef aan de Rijksuniversiteit Groningen.



 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]




click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20220615, 14:00 20220615, 22:10 20220616, 04:30 alle verslagjes met kleine foto's
dorpswandeling oost Spitsbergen warmt het snelst wakkere wetenschapper mo

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [global warming]  [landschap]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.