www.poolstation.nl

weblog 2022


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Geopolitiek van wetenschap

4 januari 2022

Eindelijk publiceert het Polar Journal een pre-publicatie van de reactie van Erik Molenaar op een provocerende publicatie van Torbjørn Pedersen, getiteld: Response to the politics of research presence in Svalbard. Van mijn Noorse vrienden had ik altijd begrepen dat de Noorse overheid bij de interpretatie van het Spitsbergen Verdrag (door Noren vaak onterecht het Svalbard Verdrag genoemd) voor twee details de letterlijke tekst gebruiken:
  • Niet landen maar nationals (mensen en bedrijven) van de ondertekenende landen hebben gelijke rechten.
  • Daarbij is de toegang tot maritieme, industriële, mijnbouw and commerciële operaties benoemd, maar wetenschap of wetenschappelijke activiteit is niet genoemd.
Deze publicatie geeft een nieuw inzicht op het tweede element. Niet dat ik verwacht dat dit veel uitmaakt voor de Noorse autoriteiten, want zij voeren al lang een beleid waarbij er meer Noorse invloed komt door het instellen van natuurgebieden en het beperken van stemrecht voor de gemeenteraad in Longyearbyen. Desalniettemin is dit toch allemaal erg interessant voor studenten van de internationale rechtsorde.

Er zijn ook weer twee artikelen verschenen in antwoord op dit artikel. Een overzicht van alle vier de artikelen is hier te vinden.

Het artikel openen in een nieuw tabblad.

De originele tekst van het Spitsbergen Verdrag kan hier gevonden worden.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20211230, 12:00 20220104, 11:00 20220127, 14:00 alle verslagjes met kleine foto's
info websites geopolitiek van wetenschap winterschool

Deze pagina heeft de volgende sleutelwoorden meegekregen: [geopolitiek]  Je kunt op een sleutelwoord klikken voor pagina's over hetzelfde thema.