www.poolstation.nl

weblog 2021


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]

 
[vorige] [volgende]

Lawine Gevaar

14 april 2021

In Longyearbyen blijven de mensen de laatste dagen thuis, hoewel er nog geen enkele infectie van COVID-19 is geconstateerd op Spitsbergen. Maar doordat de wintertemperatuur boven 0 komt en dit samengaat met regen zijn er de afgelopen weken meerdere lawines en evacuaties geweest. De engelstalige locale krant icepeople.net heeft er veel over geschreven. Het is immers het sneeuwscooter seizoen, waarin de bewoners graag er op uit trekken.
Lawines worden steeds vaker een gevaar door de klimaatverandering. Als de temperatuur in de winter ineens boven nul komt, gaat dit vaak gepaard met neerslag en komt de sneeuw op de helling in beweging. De eerste keer dat dit gebeurde in het dorp werden er twee mensen gedood en een hele straat bedolven. Nu is men al jaren bezig om huizen te bouwen in veiligere gebieden.
Let op de datum van de onderstaande berichten uit icepeople.net. Veel lawine nieuws en evacuaties in de afgelopen twee weken. Je kunt de hele nieuws items lezen op de gratis website van de krant.


Hieronder kun je zien hoe de temperatuur korte periodes boven nul kwam, waardoor de helling met sneeuw instabiel werd.


 [thuispagina]  [weblog]  [wetenschap]  [mensen]  [station]  [ny-ålesund]  [waarnemingen]  [poolles]  [overzicht]  [english]
click for english language
[vorige] [huidige] [volgende] [overzicht]
20210413, 10:30 20210414, 12:30 20210430, 12:00 alle verslagjes met kleine foto's
geopolitiek en wetenschap lawine gevaar koninklijke onderscheiding